top of page
Esin Barutcu

Mimari Fotoğrafçı Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Mimari fotoğrafçılığa ilgi gün geçtikçe artıyor. Son dönemde tavsiyelerimi almak için arayanlara, asistan başvurularındaki artış ta eklenince, deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya karar verdim. Mutlaka atladığım noktalar olacaktır ama temel çerçeveyi kısaca özetlemeye çalışacağım.


Eğitim Şart !

Öncelikle şunu belirteyim bu yazı temel fotoğraf bilgisine sahip ve bu işi profesyonel olarak yapmayı hedefleyen kişilere yönelik. Profesyonel olarak bu işi yapmak için iyi bir ekipman setine sahip olmayı gerektiriyor. Olmazsa olmazlarımız : Full frame fotoğraf makinası, geniş açı lens(ler), iyi bir tripod, flash/paraflash, reflektör ve fotoğraflarınızı işleyebileceğiniz bir bilgisayar. İlerleyen aşamalarda bunlara tilt-shift lens te eklenirse süper olur !

Ekipman bu işin en önemli aşamalarından biri ama tabi ki bir diğer önemli konu da ekipmanlarınızı doğru kullanmayı öğrenmek. Bunun için çok çalışmak, çok pratik yapmak, okumak, eğitim videoları izlemek gerekiyor. 10 yıl öncesine göre çok şanslıyız çünkü artık internet üzerinden bir çok kaynağa ulaşmak mümkün.


Işığın Efendisi Olmak !

Biliyorum çok iddialı geliyor ama fotoğrafın hangi alanında çalışırsanız çalışın önce doğal ışığı iyi okumanız ve kullanmanız gerekiyor. Özellikle mimari bir projeyi fotoğraflıyorsanız mimarın ışık yoluyla anlattığı hikayeyi sizin de yakalamanız şart.

Ben herhangi bir projeyi fotoğraflamadan önce mekanda keşif yapmaya gayret ediyorum. Güneş nereden doğar, kaçta batar, projenin konumu, hangi mekan saat kaçta çekilirsen en iyi sonucu verir? gibi detayları düşünüp bir çekim planı oluşturuyorum.



Mimariyi Anlamak

Unutmamak gerekir ki mimari projeyi anlamadan fotoğraf çekilemez. Mimari fotoğraf, o projeye sizin katacağınız yorumdur. Yoksa çektiğiniz fotoğraflar projeyi dökümante etmekten öteye gidemez. Projeyi benzersiz kılan unsurları anlamak, yaratıcı ekipten bu konuda bilgi almak çok önemli. Mimarlar/içmimarlar ile çalışırken mutlaka sorular sorun, neyi neden yaptıklarını ve tasarımı anlamaya çalışın.


Doğru Kadrajı Oluşturmak

Doğru bakış açısı mimari fotoğrafta en önemli faktördür. Kendime ilke edindiğim şu sözü sizlerle paylaşmak isterim : "Fotoğrafçılıkta meydana gelen her şey deklanşöre basmadan önce olur".

Kadraja aldığınız unsurların kapladığı alan, dağılımı ve vurgulanması projenin olumlu /olumsuz yorumlanmasına neden olur. Kameranın konumu, objektifin odak uzaklığı, ışığın miktarı, kalitesi vb teknik detaylar projeyi ifade etmemizi sağlayan değişkenlerdir.

Geniş açıda çekim yaparken mümkün olduğunda çok unsuru kapsamaya çalışmak bir hedef, fakat kadraj içinde kalacak tüm öğeleri basit ve sade bir dille anlatmak ise bizlerin özgün yorumudur.



Müşterinin İhtiyaçlarını Anlamak

Her iş kolunda olduğu gibi profesyonel olarak fotoğrafçılıkta da müşterinizin ihtiyacını anlamak önemli konuların başında geliyor. Öncelikle şunu unutmayın, konu sadece fotoğraf değil ! Çektiğiniz fotograflar ile sadece bir ev, bir ofis, bir otel odası değil bir hayal satılacak. Fotoğrafın doğal ortamı artık internet olduğu için binlerce görselin arasından sizin çektiğiniz fotoğrafın niye tercih edileceğini müşterinize anlatmanız ve onu ikna etmeniz gerekiyor. Fakat ihtiyacı anlamadan bunu yapamazsınız. Müşterinizi dikkatle ve sabırla dinleyin, ona önerilerde bulunun. Çekim öncesinde mutlaka bir çekim planı oluşturun ve bunun üzerinde mutabık kalın.


Sorunlarla Savaşmayın, Çözüm Odaklı Olun !

Hayatta her şey planladığımız gibi gitmiyor, çekim günü birden şiddetli yağmur yağıyor, çekmeyi planladığınız otel odası satılabiliyor, çekim öncesi hazırlıklara müşterileriniz yeteri kadar özen göstermiyor vs vs... Evet bunlar hayatın gerçekleri. Bunları kabullenerek işe başlamak inanın yaptığınız işin kalitesini arttırır. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığınızda öncelikli olarak çözümü düşünün, bakış açınızı değiştirin, kadrajı, kompozisyonu, planı değiştirin ama asla motivasyonunuzu düşürmeyin!


mimari fotografların tamamı için : www.esinbarutcu.com


Fotoğrafınızın ve kendinizin değerini düşürmeyin!

Bana en çok sorulan sorulardan biri işin bütçesini nasıl belirliyorsunuz? Öncelikle şunu belirteyim, ekonomi okudum ve yıllarca finans sektöründe çalıştım. Sonra fotoğraf eğitimi aldım ve şu anda severek bu işi yapıyorum. Ekonomist tarafım bu işin parasal karşılığının hesaplanmasında çok zorlanıyor :) Fakat piyasa, rakipler, ülkemizde bu işe ayrılan bütçeleri dikkate alıyorum. Sonrasında proje için çekimde ve çekim sonrasında harcayacağım zaman, asistan, ulaşım maliyetlerini dikkate alarak bir fiyatlama yapıyorum. Eğer yabancı bir müşteriyle çalışacaksam telif vb konuları da dikkate alıyorum. Fakat en önemli tavsiyem şu: bedava iş yapmayın! Portfolyo oluşturmak zorlu bir süreç fakat her emeğin az veya çok mutlaka bir karşılığı olmalı. Bunun tek istisnası kişisel bir proje yapıyorsanız veya akademik bir çalışmaya katkı sağlıyorsanız olmalı.


Her işte olduğu gibi Mimari fotografçılıkta da sürekli gelişim ve değişim var. Trendleri takip etmek, teknik gelişmelere hızla adapte olmak önemli. Teknik olarak iyi bir fotoğrafçı olmak tek başına yeterli değil, bu alanda uzmanlaşmak için mimariyi anlamak, öğrenmek gerekiyor. Fotoğraf imajlar yoluyla mimari projeyi benzersiz kılan temel unsurları sentezleyen en önemli araçlardan biri. Kendi yorumunuzu geliştirmek için projeyi oluşturan tüm taraflarla diyalog içinde olup çektiğiniz fotografların proje iletişiminin ana unsuru haline getirmeyi amaç edinmelisiniz.

Ciragan Palace Kempinski Istanbul Hotel
Ciragan Palace Kempinski Otel | Drone fotografı

댓글


ana sayfaya dönüş simgesi

Aramıza katıldığınız için teşekkür ederiz !

bottom of page